de Draaitafel

Na de revisie van de voor- en eind versterker, ging ik op zoek naar een bovenste beste draaitafel. Het werd een Project 1.3. genie, mooie draaitafel maar een beetje te modern, carbonfiber, fragiel enz. Daar was ik gauw op uitgekeken, weg! Een Technics sl-1200 dan? Direct drive dé DJ draaitafel uit de jaren 70, in productie tot 2010! 2e hands betaalbaar , vanaf 2015 weer in productie, en dan...Oops minder betaalbaar!

 

 

Eh.. nee direct drive hoeft niet, en ik ben ook geen DJ!

Opnieuw een Thorens dan eenTD 158 misschien? niet goedkoop uiteraard! nee... geen optie.

Er ging een lampje branden! aangezien ik inmiddels een gereviseerde geluids installatie heb eind jaren zestig/zeventig, paste de misschien wel meest onderschatte draaitafel uit die tijd er wel heel goed bij. In die tijd had je net als de Lenco L75 en de Dual 1015 bijvoorbeeld gewoon nononense draaitafels die alleen deden wat ze moesten doen: plaatjes draaien, simpele en oerdegelijke techniek, aangedreven door een snaar. 

 

Wel is in de loop der jaren door de technologische vooruitgang de kwaliteit van de naald en het element  met een sprongetje vooruitgegaan, dus die dan vervangen  en verders reviseren!

eerst Slopen!

UIt elkaar halen en schoonmaken én poetsen! asplateau, plaatplateau etc. snaar bekeken, draaipunten gesmeerd (Märklinolie), klein soldeerwerk etc. en toen...?

dan Upgraden!

In ieder geval wilde ik de plint (ombouw) vervangen, dit is een Iepen exemplaar geworden, lekker ruige houtnerf van een inheemse soort én lekker breed 2,5 cm. Zelf timmeren en in elkaar zetten geeft voldoening, maar ik heb het toch maar uit handen gegeven aan een echte timmerman. Vervolgens werd de snaar vervangen door een origineel Thorens exemplaar, en toen was het de beurt aan het 50 jaar oude element, vervangen door een supertof Ortofon 2M blue. 

Als laatste is een montageplaatje geplaatst met tulp aansluitingen en is er een chassideel apparaatstekker gemonteerd.

Om het helemaal af te maken zijn vier nieuwe voetjes geplaatst én niet te vergeten, er is een professioneel interlink ingeplugd

Wat valt er nog meer te upgraden? het top- en armplateau misschien of de arm zelf, een ontstoor condensator van de motor vervangen...., een Oem stofkap? misschien later, het is voorlopig welletjes!

 

 

en zo is het resultaat!

als nieuw, maar dan nóg beter!

plint, onderdelen en advies:  HIFI stereo.nl  (2016)